2023 Ma Garance Voyageuse
Xavière Hardy, Domaine Les Terres Bleues200:-- Flaskstorlek750mL
- TypRött
- DruvorGrolleau Noir
- RegionLoire, France
Mer info
- Druvor100%
- VingårdslägeLa Chapelle-Glain
- JordmånSkiffer
- Rankornas ålder10
- Behandlingar i vingårdenHon tar hand om sina vinrankor enligt månkalendern med örtteer av nässlor, vallört, avkok av åkerfräken, ekbark, pil och många andra växter för att minska användningen av koppar så mycket som möjligt. Doserna av koppar som används i vingården är minimala, det vill säga 700-800 gram kopparmetall/ha/år
- PressPneumatisk
- Skalmacceration10 dagar
- FärgRöd
- Fermenteringstid10 dagar
- FermenteringskärlTank
- Övrig information of fermenteringBlandning av tre vinifieringar utförda på samma Grolleau noir-skörd, nämligen: 1/3 kolhaltig maceration (hela klasar) med åldring i tank + 1/3 med 30% hela klasar och 70% avstjälkade med åldring i kar; 1/3 helt avstjälkad med lagring på ekfat i åldern 5 till 10 år.
- Lagringstid8 mån
- LagringskärlFat
- Övrig information om lagringValet av lagring på fat åldrade 5 till 10 år gör det möjligt att inte ge vinet en träig smak utan att dra nytta av fatens äggformade form och träets mikrosyresättning. Blandningen av 1/3 lagrad på fat med 2/3 av volymen upphöjd i kar gör att frukten och egenskaperna hos druvsorten Grolleau bevaras bäst.
Om producenten
Xaviere Hardy är en tuff målmedveten kvinna som började från noll med varken vinstockar, källare, utrustning eller lager.
Hon planterade sina första stockar 2013 (första årgången buteljerades två år senare). Det fanns inte några vinstockar på flera mils avstånd runt hennes by; La Chapelle-Glain i västra Loire (strax norr om Ancenis).
Faktum var att det var officiellt förbjudet att plantera vin där. Det stoppade inte Madame Hardy, som vägrade låta sig avskräckas från sin dröm om ett karriärbyte (tidigare drev hon under 20 års tid eget företag inom miljöteknik). Med hjälp av Jacques Carroger (Domaine La Paonnerie) och Guy Bossard (Domaine de l’Ecu) fick hon sin vilja igenom. Efter en terroir-analys föll valet av druvor på Pinot Noir, Pinot Gris och Grolleau (0,5 ha av vardera).
Les Terres Bleues blev namnet efter markens himmelsblå Anjou-skiffer som dominerar på hennes 1,5 ha stora tomt. Med hjälp av familj och vänner pålades varje vinstock upp på kastanjepålar likt en spaljé, allt för att sträcka på plantorna och ge sol hela dagen i det hör förhållandevis nordliga landskap.
Xaviere är certifierad med EKOCERT direkt från start och fick biodynamisk certifiering DEMETER 2019. Hon följer månkalender, behandlar marken med örtteer av nässlor, vallärt, ekbark, pil etc. Allt för att minimera beroendet av koppar och för att stärka vinstockarnas egen motståndskraft mot sjukdomar.
I vineriet sker spontan jäsning i öppna kar följt av lagring på använda fat eller kar. Vinerna är oraffinerade, ofiltrerade och får inga svaveltillsatser.
Efter att ha träffat Xaviere och provat hennes viner i Nantes våren 2023, golvades vi direkt av både henne och vinerna.