2021 Brutal ment
Jordi Llorens, Celler Jordi Llorens195:-- Flaskstorlek750mL
- TypRött
- DruvorBovali, Grenache, Moscatell, Sumoll Blanc, Sumoll Noir, Syrah
- RegionKatalonien, Spain
- Alkohol14%
Mer info
- Druvor45% Grenache, 45% Syrah, 10% resterande
- VingårdslägeBlancafort
- JordmånOligocene limestones
- Rankornas ålder11 år
- SkördemånadSeptember
- Behandlingar i vingårdenBiodynamiska
- Övrig information om skördManuells skörd
- PressNo press
- AvstjälkasJa
- Skalmacceration4 dagar
- FärgRed
- Fermenteringstid3 månader
- FermenteringskärlAmphora
- Lagringstid6 månader
- LagringskärlAmphora
Om producenten
Jordi bor i Blancafort utanför Tarragona, som är en del av Conca de Barbera i Katalonien. Blancafort ligger ca 1 timme rakt sydväst från Barcelona, och är en anrik jordbruksplats. Jordis familj har gjort vin här i 8 (!) generationer, med första dokumenterade referensen så tidigt som 1779. Det är en ganska liten kommun, med endast 418 invånare, där majoriteten jobbar med jordbruk. Blancafort ligger ca 450 m över havet, och har milt, men varmt, medelhavsklimat. Marken här består av kalk, stenar och löss, som ligger på en stabil, robust stenplatta.
Jordi startade sitt vineri, så som det är idag, 2008. 2012 gjorde han sin första kommersiella årgång, påhejad av sin granne, Legendaren Joan Ramon Escoda. Jordi växer sakta men säkert, och har idag 16 hektar runt om i Blankafort. Produktionen har kommit upp till 12 000 flaskor, allt med biodynamiska principer i vingården, och ett helt naturligt tillvägagångsätt i källaren.
Jordi har inte någon press, utan allt fottrampas, varefter de lagras mestadels på amforor men även gamla fat och rostfri tank (endast 1 tank). Jordi jobbar mestadels med de lokalt mest använda druvorna, Xarel-lo, Maccabeu, Parrelada och Garnatxa, men även en del Moscatell, Cabernet Sauvignon, Syrah och Trepat. Majoriteten av de röda cuvéerna blandas med 10-20% vitt för fräschör, och allt vitt lagras minst 6 månader med jästfällningen för en mjukare känsla.