Sylvain Martinez
Vi kom i kontakt med Sylvain genom Emelie (Domaine de Tour Brune) som skickade med prover av Sylvains viner, som hon bor granne med. Vinerna som kom golvade oss helt. Utan tvekan det bästa förstamötet vi haft med viner. Vinerna som kom var så fulla med energi att man blev fnittrig, så aromatiska så man blev osäker på vilket varmt land de kom ifrån, och så eleganta att de förtjänade en röd matta.
Sylvain har jobbat med vin länge. Han har praktiserat hos Réne Mosse och jobbat med legendarerna Mark Angeli och Olivier Cousin. Hos Cousin var han anställd i 10 år, innan det var dags att stå på egna ben. Då var det Olivier som lånade ut 1 HA till Sylvain som blev hans första mark. Marken fylldes på med 2 ha till sen 2006, och planen är att kunna öka med ytterligare 5 ha under de närmsta 5 åren.
Sylvain håller till i Thoureil i Anjou, ca 1,5 h öster om Angers, där hans familj har bott i generationer. Han uppfyllde en livslång dröm om att köpa en historisk vinkällare i ett kloster som heter l´Abbaye de Saint Maur, ett kloster där det sägs att Loire första Chenin Blanc blev planterad, år 845. Marken domineras av skiffer, sand och vulkanisk jord. Sylvain odlar Chenin Blanc, Grolleau, Gamay, Pineau d´Aunis och Cabernet Franc. All odling är certifierad ekologisk, men inga preparat används i vinmarken. Allt vin är helt osvavlat, ofiltrerat och oklarat. Levande och energiskt. Ibland frågar vi oss, hur det kommer sig att vissa vinmakare aldrig blivit uppmärksammade av svenska importörer, eller av sociala medier. Sylvain är en sån. En sann vin-konstnär som vi är så glada att få jobba med! Santé!