Les Vignes Z
Thomas kommer ursprungligen från Besançon, i östra Frankrike nära den schweiziska gränsen, men arbetade på ett vinmuseum nära Angers när han kom till insikt vad han ville göra mer praktiskt framöver; göra vin (inte bara guida om det) i och kring Anjou, Loire.
Han tog examen i oenologi 2011. Därefter följde år av lärande genom praktik och jobb hos storheter som Jean-Pierre Robinot och René Mosse men även Benoit Courault, Stephane Rocher och Toby Bainbridge. Han har också arbetat för konventionella och ekologiska vingårdar men valde utan större svårigheter ett naturligt tillvägagångssätt eftersom det för honom är den mest ”ärliga” metoden som respekterar både naturen, vinet och konsumenten. Thomas första viner producerades 2018.
I dagsläget brukar Thomas fyra ”parceller” på totalt 3,5 hektar. Jordarna består främst av ”glimmerskiffer” och sandsten med vinstockar bestående av 40-årig Grolleau Noir och Chenin blanc som både är 20 och närmare 50 år gamla. Jordarna behandlas och bearbetas mycket lätt, med blygsamma mängder koppar och med endast en grund ytlig form av plöjning som kallas ”decavaillonage”.
I källaren fermenteras och åldras allt på glasfibertankar, inget svavel tillsätts och ingen filtrering.