Domaine Raphaëlle Guyot
Raphaëlle tillhör den nya unga och mycket lovande franska generationen vinmakare. Hon bor och verkar i sin hemregion Yonne, i utkanten av vad som fortfarande anses vara Bourgogne men geografiskt är närmare Loire än hjärtat av Bourgogne, så som Côte d’or. Yonne har en lång vinodlingshistoria, dock drabbades den hårt av vinlusen (Phylloxera), men tack vare unga begåvade och nyfikna odlare så som Raphaëlle har denna bortglömda vinregion lyckats återupplivas och upptäckas på nytt.
Raphaëlle började med att arbeta hos producenter runt om i Frankrike som Athénaïs de Béru, Cyril Fahl och Coralie och Damien Delecheneau innan hon fortsatte med en examen i oenologi vid vinodlingsskolan i Beaune 2015. Efter fler lärlingsutbildningar hos Domaine Thibault Liger-Belair i Nuits-Saint-Georges, Vincent Pinard i Sancerre och till och med en skörd i Georgien, bestämde Raphaëlle att det var dags att skapa sin egen domän. 2018 återvände hon till sina hemtrakter i Puisaye-Forterre, på gränsen till Bourgogne och halvvägs mellan Sancerre och Chablis.
Genom hårt arbete har hon ställt om i princip vildvuxen mark till biodynamisk odling och tätt planterade vinstockar. Mödosamt har hon arbetat fram förutsättningar för att producera frukt av exceptionell kvalitet. Från början hade hon endast 1,5 ha, idag 6. Förutom de små kvantiteterna vin som görs från sina egna vinstockar, producerar Raphaëlle också vin av inköpt frukt från regionen. Ambitionen är att utöka till 15 ha med mångfald i odlingarna, inklusive havre, vete och linser men även boskap.
Raphaëlle brukar Pinot Noir, Chardonnay och Aligoté som sig bör, men också Sauvignon blanc, vilket är speciellt för den här delen av Bourgogne. Skörden och sorteringen av druvorna sker för hand, vinifieringen görs med så lite ingrepp som möjligt. Endast en liten mängd svavel för stabilitet används. Juicen vilar sedan i kar eller fat, från 7 till 12 månader beroende på årgång.