Domaine Les Terres Bleues
Xaviere Hardy är en tuff målmedveten kvinna som började från noll med varken vinstockar, källare, utrustning eller lager.
Hon planterade sina första stockar 2013 (första årgången buteljerades två år senare). Det fanns inte några vinstockar på flera mils avstånd runt hennes by; La Chapelle-Glain i västra Loire (strax norr om Ancenis).
Faktum var att det var officiellt förbjudet att plantera vin där. Det stoppade inte Madame Hardy, som vägrade låta sig avskräckas från sin dröm om ett karriärbyte (tidigare drev hon under 20 års tid eget företag inom miljöteknik). Med hjälp av Jacques Carroger (Domaine La Paonnerie) och Guy Bossard (Domaine de l’Ecu) fick hon sin vilja igenom. Efter en terroir-analys föll valet av druvor på Pinot Noir, Pinot Gris och Grolleau (0,5 ha av vardera).
Les Terres Bleues blev namnet efter markens himmelsblå Anjou-skiffer som dominerar på hennes 1,5 ha stora tomt. Med hjälp av familj och vänner pålades varje vinstock upp på kastanjepålar likt en spaljé, allt för att sträcka på plantorna och ge sol hela dagen i det hör förhållandevis nordliga landskap.
Xaviere är certifierad med EKOCERT direkt från start och fick biodynamisk certifiering DEMETER 2019. Hon följer månkalender, behandlar marken med örtteer av nässlor, vallärt, ekbark, pil etc. Allt för att minimera beroendet av koppar och för att stärka vinstockarnas egen motståndskraft mot sjukdomar.
I vineriet sker spontan jäsning i öppna kar följt av lagring på använda fat eller kar. Vinerna är oraffinerade, ofiltrerade och får inga svaveltillsatser.
Efter att ha träffat Xaviere och provat hennes viner i Nantes våren 2023, golvades vi direkt av både henne och vinerna.