Domaine Les Arabesques
Saskia föddes i New York men flyttade som liten tillbaka till Europa och Frankrike med sin holländska pappa och spanska mamma. Senare som vuxen tillbringade hon en viss tid i London med sin kockande bror, studerade fotografi innan hon vände sig till ett liv som sommelier.
Efter att ha arbetat på Londonscenen i flera år bestämde sig Saskia för att studera vin i Bourgogne, samtidigt som hon gjorde praktik hos kända odlare som Jean Claude Rateau i Beaune och Jean Christophe Comor i Provence. Sedan arbetade hon i sin vän Alain Castex cave med att sälja hans viner innan hon startade sitt eget projekt i Pyrenéerna där hennes familj är baserad. Även brorsan flyttade "hem" till franska södern och driver restaurang/bar som är en naturlig samlingsplats för Saskia och hennes familj.
Saskia har en stor kärlek till gamla stockar och till att jobba helt utan maskiner, vilken på hennes 4,5 ha, blir krävande, och inspirerande! Hon har totalt 8 plotar i tre grannbyar, vilket tillsammans ger en uppsjö av terroir. Marken skiftar mellan schist i Montner, skiffer i Planèzes och gnejs/granit i Latour- de- France (där hennes vineri ligger).
Les Arabesques är ekologiskt odlad, och i vineriet använder Saskia en blandning av gamla ekfat och fiberglastankar. Hon undviker svavel, och avstjälkar ofta. Hon eftersträvar mjukhet och balans i sina viner, med lite klassisk Banyuls-krydda i avslutet. Druvorna hon använder är Carignan, Lledoner Pelut, Grenache Noir, Grenache Gris, Grenache Blanc, Macabeu, Syrah och Muscat Petit Grains Blanc.