Didier et Jules Grappe
I hjärtat av Jura hittar vi Didier Grappe och hans 4,7 hektar stora vingård somrepresenterar ett brett utbud av terroir typisk för Jura och som innehåller Pinot Noir, Trousseau, Ploussard, Savagnin och Chardonnay men också nyfunna hybriddruvor.
Allt började 2001 då Didier tog examen vid en vinskola i Beaune, Bourgogne och blev då medveten om naturlig och hållbar vinodling då han arbetade för andra vinbönder i området. 2007 köpte han en gammal vingård med intilliggande källare i sin hemby Saint Lothain, nära Poligny.
Direkt från start började han konvertera marken till ekologisk och är certifierad med Ecocert. Han vårdar den med största engagemang och respekt för miljön och använder inga som helst kemiska behandlingar. Istället producerar han te och extrakt av medicinska örter som skydd för vinstockarna, allt för bättre motståndskraft. I källaren råder förhållningssättet “less is more” och vinerna görs både enligt metoden "Ouillé"_ (upptoppat) för att undvika oxidation och "Sous voile" _(med jästtäcke).
Skörden görs manuellt vid en perfekt mognad på hösten. Efter pressning av druvorna med en traditionell korgpress sker jäsning spontant i rostfria ståltankar, därefter lagring på fat eller tank beroende på cuvée. Buteljering sker alltid utan klarning eller filtrering och utan tillsatt svavel.
Levande underbara viner som återspeglar vad Jura är och bör vara.