Celler Tarannà Po-etic
Vi träffade Aitor när vi var på en fantastisk resa i Katalonien April -22. Vi besökte vår favvo Jordi Llorens, som efter vinprovning och lunch tyckte vi skulle åka till Joan Ramon Escoda och träffa de båda, och testa viner. Aitor kom direkt från arbetet på gården med två viner utan etikett, som satte starka avtryck!
Familjen har varit bönder i generationer, men vinet har aldrig varit den huvudsakliga inkomstbäraren, utan mer ett sätt att få uttrycka sig. Numera fokuserar Aitor mer och mer på vinet, samtidigt som han hjälper både Joan Ramon och Jordi med skörd och vinkällararbete.
Aitor sitter på en väldigt liten plot med Parellada, Macabeo, Cabernet sauvignon, Merlot, Trepat och Garnacha, och producerar ca 2000 flaskor per år. Han skördar klasarna när de är redo, så samma druvor kan skördas under 5-6 olika tillfällen. Han gör sen olika längder på macerationen beroende på när de plockas, samt olika kärl för elevage, allt från ek till amphora och cement.
Aitor bor i Barbera de la Conca, som är ursprungsbyn i Conca de Barbera. Byn dateras tillbaka till sent tusental och är historiskt viktig för regionen. Området är fantasdiskt grönskande, med mjuk vind och lagom nederbörd. Starka influencer från medelhavet och martk med mycket kalk, löss, granit och skiffer.