Balazu des Vaussières
Nadia & Christian började göra vin på domänen 1995, och gjorde apellationsbundna Tavel- och Liracviner. De insåg 2007 att sättet att göra vin, som appellationslagarna krävde, inte var det sätt paret ville eller såg sig som. De slutade helt göra vin ett tag, hoppade av samtliga apellationer och började göra VDF istället. Samtidigt konverterade de jordbruket till fullt biodynamiskt. Deras första årgång av de "nya" vinerna var 2011.
Christian kommer från en traditionell jordbruksfamilj i området. Nadia kommer från norra Afrika och tillhör ursprungsbefolkningen; Berber.
Paret är väldigt metodiska i sin naturliga vinmakning. De kan tillbringa en hel vecka med att samla in örter, naturligt gödsel etc.
De var förr certifierade Demeter, men släppte det pga för mycket pappersarbete, och lägger hellre tid på vinmarken. De tillverkar alla sina biodynamiska preparat helt själva. De besöker inte vinmässor, men Nadia är ofta runt i Frankrike och visar sina viner.
Gården är precis över 5 ha, med ca 6 parceller runt Lirac & Tavel. Den grundades 1986 av Christians styvfar, som hette Balazu. Domänen var då 1 ha stor. Nadias familj hade 5 ha mark som slogs ihop med Christians. Den totala produktionen ligger på ca 10 000 flaskor per år. Plantorna på deras mark är planterad mellan 1946 och 1995. Marken domineras av sand, med en variation på skifferkalk och lerkalk.
"Our wine is more like a food (aliment)” enligt Christian, "fermented grape juice that nourishes the body and the soul."